Energie certificată

Fiecare consumator plătește  în plus, în fiecare lună, prețul subvenției energiei obținute din surse regenerabile. Plata se întoarce sub forma certificatelor verzi către producătorii de energie verde. Aceste certificate nu garantează că energia SRE este produsă în mod responsabil, fără să afecteze natura sau comunitățile locale. Avem nevoie standarde de management responsabil care să garanteze că natura, comunitățile locale și consumatorii sunt protejați și informați.

Avantajele energiei certificate

Respectarea legii

Producătorii sau furnizorii certificați fac dovada respectării legislației naționale și internaționale. Ei sunt monitorizați pentru plata taxelor și impozitelor, a amenzilor.

Protejarea naturii

Standardele de certificare asigură un impact minim asupra naturii.

eoliene

Respectarea comunităților locale

Locuitorii din preajma amplasamentelor sunt consultați cu privire la construcția/extinderea unităților de producție.

Conștientizarea consumatorilor

Consumatorii vor fi mai bine informați cu privire la comportamentul lor iar factura de energie îl va ajuta să economisească energie.

Certificarea este voluntară

Producătorii și furnizorii se certifică în mod voluntar, pentru a crește încrederea față de consumator și pentru a fi competitiv.

Cum poate „funcționa” energia certificată?

1. Un consiliu independent și echidistant crează principiile care stau la baza unui management responsabil. Ele acreditează auditori independenți.

2. Producătorii de energie SRE solicită auditarea pentru unitățile de producție. Ei primesc certificare în urma verificărilor desfășurate în teren de experți și ai monitorizărilor.

3. Energie certificată este tranzacționată pe piețe în funcție de cerere. Energia certificată este mai bine cotată ca preț, fapt pentru care determină producătorii să se certifice.

evaluatori pe teren

4. Energia certificată este mai bine cotată ca preț, fapt pentru care determină producătorii să se certifice.

5. Furnizorii cumpără energie certificată și o evidențiază în factura către consumatori, pentru a garanta că modul de obținere a energiei produce un impact minim.

6. Consumatorii sunt conștientizați și solicită ca ponderea de energie certificată din facture lunară să crească.